donderdag 25 december 2014

Kringmoment: Het onthaal


Het eerste moment waar kleuters hun dag mee starten is het kringmoment voor het onthaal. Elke kleuterklas heeft zo goed als een andere manier van het aan te brengen aan de kleuters, maar het verloopt meestal volgens een vast stramien.



Bron afbeelding:  Geraadpleegd op 14 december 2014, via https://www.pinterest.com/pin/455496949783340584/


Elkaar goedemorgen wensen

Het goedemorgenlied van Jules:

Goedemorgen allemaal,
Goedemorgen allemaal,
Dag zon, dag zon,
dag Jules, dag Jules,
Dag kind, dag kind,
Hoor hoe vrolijk de dag begint,
Tralalala-laa, tralalala-laa





Bron: Paddenstoelenklas. (19 september 2012). Goedemorgenlied [Videobestand]. Geraadpleegd op 25 december 2014, via https://www.youtube.com/watch?v=vq2U_00bmRU 



Kind van de dag
Elke dag wordt er een nieuw kind van de dag gekozen.  In mijn stageschool werd het kind van de dag gekozen door hun knutselwerkjes die uithangen aan de muur. De juf overloopt knutselwerkjes per knutselwerkjes en zo komt ieder kind aan de beurt. Enkel als het een verjaardag is, dan is dat kind die dag aan de beurt om het kind van de dag te zijn.


Bron afbeelding: zelf genomen tijdens stage didactische verkenning van de basisschool


Weerkalender
De weerkalender wordt per dag aangepast. De kinderen zoeken samen uit met de juf welk weer het is. Ze kijken naar buiten, de juf stelt vragen. En dan wordt de weerkalender aan het bord gehangen. 


Bron afbeelding: Nena. ( 2012, 13 augustus). De weerkoffer. Geraadpleegd op 25 december 2014, via http://juf-nena.blogspot.be/2012/08/de-weerkoffer.html

Klaspop Jules aankleden
Tijdens het onthaal wordt de klaspop Jules aangekleed aan de hand van het bespreken en veranderen van de weerkalender. De kinderen vinden dit heel leuk dat ze mogen helpen met het aankleden van Jules.


Bron afbeelding: Welkom bij juf Nele en JULES. (z.d.). Geraadpleegd op 24 december 2014, via http://www.sanctamariawillebroek.be/KLASSEN/KLASSEN%20BR/1KSB.htm
Dagverloop
In mijn stageschool was er een bord gemonteerd onder het schoolbord waar haakjes waren ingeplaatst en dit stelde de daglijn voor met het verloop van de dag met de verschillende activiteiten. Dit wordt overlopen met het kind van de dag en de juf samen. De activiteit waar de kinderen zich bevinden op de daglijn wordt bijgehouden door het plaatsen van een wasknijper op de daglijn. In de nammiddag werd alles dan weg gedaan en verandert wat er wordt gedaan in de namiddag van activiteiten. 


Bron afbeelding: zelf genomen tijdens stage didactische verkenning van de basisschool

Aanwezigheden 
Er zijn tal van mogelijkheden voor het opnemen van de aanwezigheden van de kinderen. In het kleuterklasje waar ik stage liep gebeurde dit aan de hand van een rekje met de kinderen hun symbooltje op. De juf roept de kinderen hun naam af en zegt goedemorgen, de kinderen zeggen goedemorgen terug en draaien hun symbooltje om.


Bron afbeelding: zelf genomen tijdens stage didactische verkenning van de basisschool





woensdag 17 december 2014

ICT

Voor het vak ICT kregen we enkele opdrachten die we moesten proberen te volbrengen. De opdrachten voor ICT waren de volgende: een digitaal kinderverhaaltje maken via PowerPoint, met Pixlr leren werken en een brochure, uitnodiging en affiche maken voor een zelfgekozen thema. Voor ik begreep hoe je moest werken met Pixlr heeft dit eventjes geduurd, maar eigenlijk is het een zeer handig programma eens je er kan met werken.
Pixlr is een beknopte versie van photoshop (dit is wat ik ervan denk). 

Hieronder volgen enkele foto's met daaronder telkens wat tekst, dus lees gewoon maar verder. 

Mijn thema was opendeurdagen "voeding".  



De uitnodiging









De affiche






De brochure 







De opdracht voor het werken met Pixlr bestond eruit een bureaublad achtergrond te maken met daarop een logo van een school te plaatsen, een afbeelding uit het boek kiezen en daar een logo op plaatsen, zoekplaat. 

Mijn afbeelding komt uit het boek "Het grote-eetboek".



Bureaublad achtergrond met logo



Afbeelding met logo




Zoekplaat


Ik vond het zeker leerrijke opdrachten vooral omdat je met nieuwe programma's leert werken. 
Voor ICT was er ook nog een examen van word, dit is ook heel handig je leert nog met tal van andere opties werken in word die je anders niet gebruikt. 

Bron afbeeldingen: zelf bewerkt en gemaakt via https://pixlr.com/

dinsdag 9 december 2014

Het Lijsternest


Hallo!

Voor het vak 'Muzische grondhouding' moet ik naar drie verschillende culturele activiteiten gaan, één ervan was Het Lijsternest.

Op 25 november 2014 bracht ik een bezoek aan Het Lijsternest te Ingooigem. Het Lijsternest is een museum. Hieronder vind je een korte uitleg over mijn bezoek aan Het Lijsternest samen met enkele foto's. 


Het Lijsternest is het museum van Stijn Streuvels. Zijn echte naam is Frank Lateur. Frank Lateur is ongeveer 18 jaar lang bakker geweest, maar hij was gebeten door de schrijversmicrobe. Dit kwam grotendeels doordat zijn oom, de broer van zijn moeder Guido Gezelle was.  Hij koos een andere naam, Stijn Streuvels, om zijn schrijfactiviteiten verborgen te houden voor zijn familie. 

Het museum is het huis waar Stijn Streuvels woonde tot aan zijn dood in 1969, hij werd 97 jaar. Koning Boudewijn is persoonlijk op bezoek geweest in Het Lijsternest en tot 2 maal toe mocht Stijn Streuvels een adellijke titel krijgen, maar dit wilde hij niet. Hij vroeg in ruil om het zicht vanuit zijn venster aan zijn schrijftafel te beschermen en dit 180° rondom, zover het oog reikt. Koning Boudewijn heeft het zicht beschermd, dus mag er niets veranderen hieraan, en dus kunnen omwoners niet zomaar gaan verbouwen.

In het museum staan natuurlijk alle werken van Stijn Streuvels, alsook beeldhouwwerken van zijn zoon Paul, een echte Permeke en tal van schilderijen en werken van bekende namen zoals Guido Gezelle,... 

Stijn Streuvels reisde ook graag en veel, hij bereidde heel goed zijn reizen voor. Bij manier van spreken kende hij reeds de plaats waar hij naartoe wilde gaan, het was enkel nog eens de plaats in het echt zien. 

Het museum is onlangs gerenoveerd. Zo is er beton opgespoten onder het museum, zitten er kuipen onder het huis en onder het dak om het overtollig water op te vangen, om zoveel mogelijk schade te beperken bij eventuele wateroverlast. Alle kleuren in huis, het behang, de vloer, kortom alles is authentiek gerenoveerd.

In Het Lijsternest hangt op een bepaalde plaats aan het plafond ook een rekstok, dit gebruikte Stijn Streuvels om zich uit te rekken nadat hij uren had geschreven. Op diezelfde plaats zat eveneens een opening in het plafond. Stijn Streuvels gebruikte de opening in het plafond als zijn kinderen en kleinkinderen langs kwamen voor Sinterklaas, hij gooide het snoep door de opening. 

Een echte aanrader om Het Lijsternest te bezoeken. Voor de rondleiding krijg je een iPad ter beschikking.

  • Enkele foto's van in Het Lijsternest:
Stijn Streuvels
De rondleiding met de iPad
Het Lijsternest
De schrijftafel met beschermd zicht
   
     De spreuk boven de schrijftafel: Nulla dies sine linea

De rekstok die aan het plafond hangt






Bron afbeeldingen: zelf getrokken 




zaterdag 6 december 2014

Didactische verkenning van de basisschool

In mijn vorig blogberichtje had ik gezegd dat ik ging laten weten hoe mijn stage was verlopen, hier ben ik dan!

Voor het bijleren van nieuwe zaken was het eindelijk het moment, ik mocht op stage. Ik liep 3 dagen stage in het kleuteronderwijs en 1 dag  in het lager onderwijs. Ik stond voor mijn stage in het kleuteronderwijs in het eerste kleuterklasje/peuterklasje bij juf Justine en voor mijn stage in het lager onderwijs stond ik in het vierde leerjaar bij juf Corry.


Dinsdag 2 december mocht ik het onthaal geven in de eerste kleuterklas/peuterklas. Woensdag 3 december was het tijd om een verhaal te vertellen rond Sinterklaas en donderdag 4 december mocht ik een poppenspel en tussendoortje naar voor brengen, eveneens rond het thema Sinterklaas. 5 december mocht ik les geven in het lager over het thema koude dagen/winterdagen, de les die ik gaf was een actuales over de Noordpool en Zuidpool.


De kinderen hebben echt genoten van het poppenspel, sommige kinderen wilden na het poppenspel nog wat nagenieten en met de poppen spelen.


Ik vond de stage in het kleuter -en lager onderwijs een hele leuke en leerrijke ervaring. Je krijgt tips mee naar huis die op een andere stage of later in het werkveld kan toepassen.

De tips die ik kreeg waren: nog wat luider praten, meer intonatie en mimiek gebruiken, en nog wat meer eigen materiaal voorzien.

Één van de activiteiten was een schoen schilderen die de kinderen meegebracht hadden van thuis en deze dan versieren eens de schoen geschilderd was, rond het thema Sinterklaas.


  • Dit is het resultaat ervan: 


Schilderen van schoen
Bron afbeelding: zelf getrokken

dinsdag 25 november 2014

Kiekeboe!


Vanaf november ga ik enkele dagen gaan observeren in Basisschool De Toekomst in Avelgem. Zowel in de kleuterklas en in de lagere school. Daarna doe ik vanaf dinsdag 2 december 2014 tot 5 december 2014 mijn stage van didactische verkenning van de basisschool.

Ik kijk er enorm naar uit om stage te lopen, ik ga zo graag om met kinderen. In een kleuterklas staan geeft je zo een waarde gevoel,je doet zoveel samen en zelf leer je ook nog elke dag bij. Er ontstaat een band doorheen het jaar tussen leerkracht en leerlingen. 


Ik ben wel wat zenuwachtig, maar eens ik de school ken zal dit vlug over zijn, en zal ik vlug mijn weg vinden en mijn zenuwen onder controle kunnen houden. 

In de loop van volgende week zal ik een berichtje posten over hoe mijn stage verlopen is.


Via onderstaande link kom je bij Basisschool De Toekomst uit: 

Basisschool De Toekomst


Bron afbeelding: Bs De Toekomst (z.d.). Welkom. Geraadpleegd op 14 november 2014, via http://www.bsdetoekomst.be/

woensdag 1 oktober 2014

Welkom!

Welkom beste bezoeker.


Ik ben Joyce Dewitte, momenteel bezig met de opleiding leerkracht, en dan bijzonder in het kleuteronderwijs. Na enig zoekwerk kwam ik uit bij de  VIVES te Tielt . Voor zover ik weet is dit de enige campus die de opleiding leerkracht via afstandsonderwijs mogelijk maakt. Mocht er iemand van jullie zijn die weet heeft dat er nog andere campussen zijn die dit doen, laat me dit gerust weten opdat ik dit hier kan aanpassen.



Ik heet jullie van harte welkom op mijn blog voor het vak taalvaardigheden. 

Op deze blog zal ik verschillende belevenissen posten van tijdens mijn opleiding.
Ook zal ik allerlei interessante links, tips, ideetjes en zoveel meer posten.

Kom gerust af en toe eens langs en laat maar een reactie na!

Ook als jullie tips hebben mogen jullie ook altijd een reactie nalaten op de blog met eventueel leuke websites, tips,... 

Ik kijk er heel erg naar uit om mijn blog van taalvaardigheden te ontwerpen en om eventueel ook leuke ideetjes van jullie te ontvangen die ik dan later kan gebruiken in volgende stages of in het werkveld. 

Groetjes,


Joyce 




Bron afbeelding: ( 2012, 4 juni ). Investeren in opleiding en ontwikkeling tijdens crisis ? Geraadpleegd op 10 oktober 2014, via http://triskelionadvies.wordpress.com/2012/06/04/investereninopleiding/